Anmeldelser

LEKTØRUDTALELSE:

MATERIALEVURDERING:

Kort om bogen
Siger du for meget ja og for lidt nej? Tag dig selv og dine grænser alvorligt ved at påtage dig ansvaret for egne grænser. For alle der har svært ved grænsesætning i forholdet til andre mennesker.

BESKRIVELSE
Selvhjælpsbog i tre dele, der i høj grad drejer sig om at kridte banen op over for andre mennesker, men også om hvordan man holder sig på sin egen banehalvdel og ikke overskrider andres grænser. Vi præsenteres for ”Støjen i hovedet” – når man ikke får sagt fra, hvordan man henter ”ressourcerne i kroppen” og hvordan man lavet ”oprydningen i dig selv”, så det er muligt at lægge dårlige grænseerfaringer bag sig og komme videre. Indeholder praktiske øvelser.

VURDERING
En absolut god og brugbar arbejdsbog skrevet i et flydende og lettilgængeligt sprog. Man bliver velguidet fra problembaggrund via problemidentificering til praktisk problemløsning. Bogen er logisk og overskueligt bygget og har en til tider humoristisk tone med sproglige innovationer og fx grænsekyndig, grænseguru og grænsekage. De praktiske øvelser er velbeskrevne og kan bruges både med og uden erfaring indenfor området.

ANDRE BØGER OM SAMME EMNE
Sammenlignelige er bl.a. Kunsten at sige nej – en klassisk selvhjælpsbog med øvelser, Mit liv so mundlam – og hvordan man lærer at sige fra, hvor Maise Njor har humoren i centrum. Introvert eller særlig sensitiv omhandler grænsesætningsproblematikker specielt for særligt sensitive og introverte voksne.

TIL BIBLIOTEKAREN
Vil kunne finde udlån på alle niveauer, så bredt indkøb anbefales.

——————————-

Anmeldelse af landsforeningen SPOR

Anmeldelse af ‘Elsk dine grænser’

Anmeldelse af ‘Elsk dine grænser’
Elsk dine grænser – og bliv bedre til at passe på dig selv
Forfatter: Kirsten Damgaard
Forlag: Englehaven, 2018

.
Anmeldt af Katja Marcker, Bornholms Spor

.
En socialfaglig og personligt udviklende bog der sætter spørgsmålstegn ved grænser, udfordrer disse og giver løsninger til, hvordan man undgår at overskride dem. Bogen kommer med eksempler på konkrete problemstillinger ved manglende fysiske, psykiske og sociale grænser, og foreslår konkrete redskaber der giver læseren mulighed for at lave en aftale med sig selv.

Bogen sætter fokus på hvorfor og hvordan. Er man f.eks. bange for at sige fra p.g.a. andres afvisninger eller vrede, bange for at sige fra over for andres forventninger, giver det dårlig samvittighed og er angstprovokerende? Hvad sker der, hvis ikke man siger fra og sætter grænser? Hvad sker der, når man overskrider andres grænser? Hvad er formålet med at sige fra og sætte grænser, og hvorfor er det vigtigt at sige fra og sætte grænser?

En teoretisk bog der går i dybden i forhold til at forholde sig primært til sine egne, men også andres grænser. Dertil følger ‘Den lille grænseguide’, der med små udsagn gør opmærksom på, hvad der sker, hvis ikke man sætter grænser og hvordan man får sat grænserne både i forhold til nære relationer og mindre kendte.  En ’pas på dig selv’ bog.

https://www.landsforeningen-spor.dk/anmeldelse-af-elsk-dine-graenser/

———————————–

 

 

Fra Cats, Books and Coffee: (4 kattepoter 🙂
http://catsbooksandcoffee.com/elsk-dine-graenser-af-kirstin-damgaard/

Elsk dine grænser
Kirstin Damgaard er Cand.Phil. i Nordisk sprog og litteratur og dybdeterapeut. Hun har tidligere udgivet bøgerne Drys med glas samt Sprinkling, Drawing and Fusing glas.

Handlingen
Egentlig burde det jo være ret enkelt; Når nogen overskrider din grænse, så siger du fra og så er det ligesom klaret. Men det er bare ikke det der sker – og hvorfor har vi egentligt så svært ved at sætte grænser?

Hvad sker der med mennesker, hvis grænser gentagne gange overskrides? Og er de mennesker klar over, at baggrunden for deres stress eller depressioner kan være manglende grænsesætning? Det, og meget andet, kan du finde svar på i Kirstins bog.

Fra de indre konflikter manglende grænsesætning kan medføre – konflikter, der vil dræne din energi – til vigtigheden af kontakten med din krop og dens ressourcer. Fra træning af opmærksomheden over din helt egen personlige kontrakt om din fremtidige grænsesætning. Alt dette og mere gennemgås i Elsk dine grænser – så er det ikke bare med at komme i gang?

Andre skal ikke forstå dit behov for grænser. De skal bare respektere dem.

Bedømmelsen

I en tid, hvor overskridelser af menneskers personlige grænser bliver mere og mere tydeliggjort, er Elsk dine grænser en meget vigtig bog. Ikke kun den stigende opmærksomhed på #MeToo, men også videnskabens øgede bevidsthed om sammenhængen mellem krop og sjæl samt de støt stigende tilfælde af angst, stress og depression, viser at vi i dag behøver et øget fokus på både vores fysiske som psykiske velvære.

Holdt i et meget enkelt og velskrevet sprog, tager Kirstin læseren gennem de forskellige faser i den individuelle grænsesætning. Bogen indeholder gode eksempler på både gevinster ved at sige fra som konsekvenser ved ikke at gøre det. Læseren guides nænsomt gennem det personlige grænsearbejde, og ender med vejledning til udarbejdelse af din egen grænsekontrakt.

Den lille Grænseguide
Et meget positivt tiltag er, at Kirstin også har udarbejdet Den lille grænseguide til de mennesker, der måske ikke har lysten eller overskuddet til at kaste sig over en hel bog. På 40 sider får læseren et indblik i grænser, der kan skabe inspiration for yderligere arbejde.

Derudover slutter Elsk dine grænser med forskelle henvisninger til videre hjælp, hvis arbejdet med den personlige grænsesætning har åbnet et behov for dette. Interessant og givende læsning.

grænser

—————————————

Fra Bogsyn
den 18. nov. 2018: http://www.bogsyn.dk/index.php/litteratur/1409-elsk-dine-graenser.html

Elsk dine Grænser

Elsk dine Grænser

Kirstin Damgaard
Elsk dine grænser
154 sider
Forlaget Englehaven

EN VIGTIG OG MEGET VELSKREVET BOG
En vigtig og meget velskrevet bog om grænsesætning. At sætte egne grænser er i virkeligheden så enkelt, og det er så enkelt og flot beskrevet i Kirstin Damgaards nye bog, at man kan undre sig over, der er så mange, der har udfordringer med det.
Forfatteren kommer med en lang række faktorer, som medfølger, hvis ikke man får sagt fra i tide. Så kan man jo begynde bagfra og se, om der er noget i ens liv, der halter.
F.eks. fortæller Kirstin i meget fine opsætninger, at det er vigtigt at styrke kontakten til sin krop for at kunne sætte sine grænser klart og tydeligt. Med andre ord; er der kaos i kroppen, er man stresset og forvirret, så er der for langt til at kunne mærke sine grænser og sætte dem naturligt og kærligt overfor andre.

MAN BEHØVER IKKE FORKLARE
Hun siger også, at man ikke behøver forklare, hvorfor man sætter en grænse. Man gør det bare. Stille og roligt. Rart at vide for os læsere, der ofte roder rundt i hjernekisten for at finde på forklaringer på dette og hint, hvorfor vi ikke vil med til julefrokosten, hvorfor vi ikke tager en ekstra tjans på arbejde. Nej tak. Hertil og ikke længere.
Hun fortæller, at redskaberne til samarbejdet med kroppen omkring grænserne er centrering, mindfullness og at lytte indad.
Eller hvad med en rystemeditation eller en åndedrætsøvelse.
Eller tag lige og stop op et øjeblik med at trække vejret. Og hvad mærker du så?

PRIVATE, PERSONLIGE OG OFFENTLIGE GRÆNSER
Bogen fortæller på sjove måder, hvad private, personlige og offentlige grænser er og kommer med en lang række eksempler på overskridelse af personlige grænser, som man måske slet ikke i tide opdager er personlige grænser, men man bliver bare så udmattet så udmattet. Vigtigt at vide at det er tilladt at markere her. Stop.

MAN SKAL ØVE SIG
Det er en social kompetence at sætte grænser, og så er der gode råd og næsten direkte formler til, hvordan man undgår at komme i klemme i et følelsesregnskab, hvor man gerne vil have kontakt til børnebørnene mod at betale børnenes gæld, som de aldrig betaler tilbage. Eller også gør man det.
Der er mange måder at vende og dreje livets situationer på. Det vigtige er at være bevidst om, at man til enhver tid har retten til at sætte grænser.
Og det forklarer Kirstin Damgaard på eksemplarisk vis.
Herudover præsenterer forfatteren i forskellige sammenhænge

cover Graenseguide

Din lille grænseguide

der er lige så god, og som
er til dig, som gerne vil forstå grænser,
og som ikke er parat til at læse baggrund,
forklaringer og øvelser.
Hæftet består af korte, afgrænsede udsagn og
indsigter om grænser.
En lille inspirationsbog, på 40 sider
som er nem at indtage i små bidder.

———————————————————-

Fra Facebook:
Tine Charlotte Dannerfjord
(Socialrådgiver i CSM Midt/nord) Kan VARMT anbefale Kirstins nye bog ELSK DIN GRÆNSER..Meget inspirerende og rammer plet i fht det at sætte sine grænser i livet..relevant for alle. Gode øvelser i bogen. 6 stjerner fra mig

 

PB fra betalæser:
”Hold nu op den er blevet god! Jeg er helt solgt og har snart læst den hele. Den er så konkret og virkelig nem at læse. Jeg har allerede anbefalet den vidt og bredt og glæder mig til at starte forfra på den en gang til. Hver side er behæftet med guldkorn, som jeg gerne vil kunne udenad. Stort tillykke med sådan et pragtværk.”